Over mij

Prof. Dr. Frans Schalkwijk (1957) studeerde klinische psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde in 1985 aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daarnaast studeerde ik gedurende enkele jaren kerkorgel aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam.

Sinds 1983 tot heden ben ik fulltime werkzaam in mijn eigen praktijk als psychotherapeut. Welke opleidingen ik volgde en informatie over de praktijk is te vinden in het andere gedeelte over de praktijk van deze website. 

Tevens werk ik als forensisch psycholoog voor Pro Justitia rapportages over jeugdigen. Ik ben geregistreerd in het NRGD (reg. nr. NRGD.1204.408). Organisator van meerdere nationale en internationale congressen. Van 2001 tot 2009 was ik hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. Ik ben voorzitter van commissie ethiek van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging en organisator van de lezingencyclus Psychoanalyse en wetenschap in de Amsterdamse Academische Club (Universiteit van Amsterdam). Tvens ben ik gastdocent aan opleidingen voor psychotherapie en klinische psychologie, en docent in de opleidingen van de NPaV en de NVPP. 


Regelmatig geef ik  lezingen over uiteenlopende onderwerpen, met als gemeenschappelijke uitgangspunt het menselijke emotionele leven. Dit kan variëren van een inleidende lezing over een opera tot een wetenschappelijk betoog over een nieuwe conceptualiseren van het geweten. Schriftelijke uitingen variëren van populair wetenschappelijke publicaties en interviews in dag- of weekbladen tot wetenschappelijke publicaties.


Momenteel gaat mijn aandacht vooral uit naar narcisme, theorie en diagnostiek van de gewetensontwikkeling, en schaamte en schuld. Ik participeer in een door Zon-MW gefinancierd neuro-psychoanalytisch onderzoek naar schaamte aan het AMC.